Bijenvolken in Brainport Park

De Volkskrant opende er 16 juli mee: ‘Het gaat slecht met de bij en wat betekent dat voor ons?’ (1)
Het artikel schetst het probleem en de gevolgen van de afnemende bijenbevolking in Nederland.

“We zijn erg afhankelijk van groente en fruit en een groot deel van die gewassen is afhankelijk van insectenbestuiving. De hele landbouwproductie is gegroeid, maar de toename van bestuivingsafhankelijke gewassen is vier keer zo groot als de andere categorieën.” zegt Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center in het artikel.

We hebben de bijen dus nodig voor onze voedselproductie. Er zijn meerdere oorzaken waardoor de bijen het gedrang zijn gekomen. Wilde bijen hebben last van de verstedelijking, landbouwgiffen, grootschalige landbouw en het uitroeien van onkruid en daarmee wilde bloemen.

De honingbij in Nederland heeft een vijand in de varraomijt. Deze mijt roeit hele kolonies uit. Imkers moeten hun bijen goed onderhouden om er geen slachtoffer van te worden.

Wat is de oplossing?
Binnen Brainport Park Eindhoven zijn, in samenwerking met Proeftuin040, twee bijenprojecten opgezet. Proeftuin040 is een platform voor stadslandbouw in Eindhoven. De organisatie vraagt aandacht en biedt oplossingen voor de bijenpopulatie met het project ‘BeeWare040’. Binnen Brainnport Park is er een bijenproject op het landgoed van de Grote Beek door GGzE en een bijenproject bij de Eigen Wijs Boerderij.

Honing slingeren bij GGzE
Het project van GGzE heet ‘Place to Bee’. De kasten voor de bijen zijn samen met patiënten van de Woenselse Poort in elkaar gezet. Op 15 april kwamen de bijenvolken naar de Grote Beek, vanaf dat moment was het onderhouden van de bijen een van de mogelijke dagbestedingen voor patiënten. De honing van de bijen is inmiddels te koop bij in de Grijze Generaal van GGzE. In onderstaande video vertelt een van de initiatiefnemers, Matty Timmermans, meer over het project.

Unieke observatiekast op de Eigenwijs Boerderij
Bij de Eigen Wijs Boerderij zijn de bijenvolken nog niet gearriveerd, maar de voorbereidingen zijn in volle gang. Er staan inmiddels vier kasten op terrein, waarvan één, een unieke observatiekast. Samen met Proeftuin040 is de observatiekast ontwikkeld en gebouwd. Bezoekers van de Eigen Wijs Boerderij kunnen de luikjes openen en zo de bijenkast van binnen zien. Het observeren van de activiteit van het bijenvolk zal tot interessante en nieuwe inzichten leiden. Het is niet alleen leuk voor bezoekers, ook ervaren imkers zijn erg enthousiast over de kast.

bijenhotel

Proeftuin040 blijft betrokken bij de projecten en organiseert meerdere activiteiten zoals honing slingeren en informatieavonden. Over twee weken arriveren de nieuwe bewoners bij de Eigen Wijs Boerderij.

  1. http://www.volkskrant.nl/voorpagina/het-gaat-slecht-met-de-bij-en-wat-betekent-dat-voor-ons~a4340426/?hash=02acd97dcb431819a1b1e73b3075738c3c6681ae

Spring naar de toolbar