Olifantsgras: succesvol experiment in Brainport Park
Olifantsgras
Olifantsgras ( Miscanthus sinensis 'giganteus' ) heeft door de CO2 bindende kwaliteiten de laatste jaren een opmars gemaakt in Nederland. De toepassingsmogelijkheden zijn divers.
Olifantsgras is onder andere te gebruiken als kachelbrandstof, maar na bewerking zijn er ook bouwmaterialen, papier, bioplastics of biobrandstoffen van te maken. Het is een grondstof voor beton, geluidwering de ideale organische bodembedekker.
Succesvol experiment in Brainport Park
De eenzaadlobbige plant komt van origine uit Afrika en Zuid-Azië. Een aantal jaren geleden gemaakt Peter van Kemenade – Attendergroen, kennis met het gewas toen hij bij Schiphol een stuk land bezocht waar het Olifantsgras geproduceerd werd, met naam om de ganzen rondom Schiphol te were. Het hoge wuivende gras zorgt ervoor dat er niet in het gewas, dat minder ganzen in de motoren van kunnen komen.
“Ik zag de teelt en was meteen enthousiast” aldus Peter. “De vezelachtige structuur zorgt voor veel toepassingsmogelijkheden. Zo deze structuur zorgt ervoor dat het moeilijk verteert zorgt ervoor dat het goed kan worden opgeslagen/bewaard. Diezelfde gedragsbedekker is om (jonge) plantvakken af te strooien.
Om alle eigenschappen van het gewas te ontdekken, vond Peter de coöperatie Brainport Park bereid om op hun landbouwgrond Olifantsgras te verbouwen. Coöperatie Brainport Park beheer onder andere de groene omgeving en heeft als doel het gebied duurzaam te laten functioneren. Met zo min mogelijke gevolgen voor het milieu en de leefomgeving. Het telen van nieuwe gewassen past daar uitstekend in.
Op de gronden van Brainport Park wordt het Olifantsgras al jaren gekweekt. De plant bleek het in ons Nederlandse klimaat prima te doen. Het groeit hier goed en kan meerdere jaren worden ontwikkeld. Inmiddels wordt er in Eindhoven veel gebruik van gemaakt. Een groot aantal woningcorporaties werken ermee. De 1,2 hectare in Brainport Park wordt voor de oogst ook gebruikt cq instructie veld om andere partijen als te interesseren voor teelt van applicatie van Olifantsgras.
Een duurzame stap vooruit
In vergelijking met een Nederlands loofbos neemt Olifantsgras tot wel 4x zo CO2 op, het vangt fijnstof af en het telen gebeurt zonder chemische bespuitingen. Een hele stap vooruit voor het milieu.
Mulch van Olifantsgras heeft een positieve invloed op de bodemgesteldheid. De bodemstructuur verbeterd. Voeding, lucht en vocht dringen beter door in de bodem en het beschermen van de bodem tegen (vorst)kou, warmte en uitdroging. De mulch dient enkele centimeters (6 tot 7) dik te worden, maar heeft als bijkomend voordeel dat geen kans krijgt.
Legio toepassingsmogelijkheden
Inmiddels wordt er volop geëxperimenteerd met Olifantsgras. Naast de bekende applicatie als mulch; een organische bodembedekker wordt het in ruwe vorm gebruikt als stalstrooisel of kachelbrandstof, maar na bewerking zijn er ook bouwmaterialen, papier, bioplastics of biobrandstoffen van te maken.
In Deurne wordt mulch van Olifantsgras toegepast in geluidswerende muren. En de eerste proeven worden gedaan met mulch in asfalt.
Het wordt toegepast als tijdelijke grondbescherming bij festivals en bouwplaatsterreinen; daar waar de grond wordt belast door mensen, vrachtverkeer en tractoren.
De papierindustrie is bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheden die olifantsgras. Ook de beton industrie experimenteert met beton met olifantsgras.
De voordelen
Het gewas groeit als kool, tot 4 meter per jaar na het 3e jaar. De oogst kan regionaal worden gebruikt met het uitstekend verleden in de circulaire.
In tegenstelling tot houtsnippers is mulch van Olifantsgras veel minder vervuilend en goedkoper. Bij een constante toepassing van de ze bodembedekker, neemt op termijn het onkruid per hectare te onderhouden plantvakken, af. Dit levert een besparing op in het onderhoud, personeelskosten en afval. Deze besparing kan weer worden ingezet voor andere duurzamer.
De moeilijk verteerbare eigenschappen, die niet door lucht en / van licht beïnvloed worden, maken de vezel misschien ook geschikt voor de textielindustrie. geëxperimenteerd wordt. TNO (WUR Wageningen) onderzoekt diverse toepassingen zoals in dekens.
Wilt u meer weten?
Het Olifantsgras wordt geteeld op het 1e perceel ten noorden van het gronddepot.
Kom er gerust een kijk nemen. Eind maart wordt het geoogst.
Wilt u meer informatie?
Neem contact op met Peter van Kemenade via Peter.vankemenade@attendergroen.nl 06-51598512